Иранският президент Ебрахим Раиси обвини враговете на Техеран за вълната от

...
Иранският президент Ебрахим Раиси обвини враговете на Техеран за вълната от
Коментари Харесай

Иран обвини чуждестранните си врагове за отровените ученички

Иранският президент Ебрахим Раиси упрекна враговете на Техеран за вълната от отравяния на стотици ученички из цялата страна, оповестява " Ройтерс ".

Необяснимите случаи на отравяне в над 30 училища в минимум четири града започнаха през ноември от свещения за шиитите град Кум, което накара някои родители да спрат децата си от учебно заведение.

По-рано тази седмица министърът на опазването на здравето на Иран заяви, че стотици девойки в разнообразни учебни заведения са потърпевши и някои политици допускат, че те може да са били цел на религиозни групи, които се опълчват на образованието на девойките.

В своя тирада пред събрано голям брой в Южен Иран Раиси упрекна за отравянията враговете на Иран.

По негови думи задачата е да бъде провокиран безпорядък в страната, посредством който " врагът се стреми да всее боязън и неустановеност измежду родителите и учениците ".

Той не уточни кои са тези врагове, макар че иранските водачи нормално упрекват Съединените щати и Израел за дейности против тях.

Високопоставен ирански чиновник пък заяви, че цистерна с гориво, открита до учебно заведение в предградие на Техеран и която е била видяна и в два други града, евентуално е обвързвана с отравянията.

Властите иззеха цистерната и арестуваха водача ѝ, съобщи Реза Карими Салех, заместник-губернатор на предградието Пардис.

Той е първият държавен чиновник, който оповестява за арест по отношение на вълната от отравяния.

По негови думи същата цистерна е била видяна и в Кум и Боруджерд, в провинция Лорестан в Западен Иран, където също има потърпевши от отравяне възпитаници.

Службата на Организация на обединените нации за правата на индивида в Женева прикани за транспарантно следствие на нападенията.

" Ние сме извънредно загрижени от твърденията, че девойките съзнателно са обект на офанзива при условия, които наподобяват мистериозни ", съобщи на брифинг Равина Шамдасани, представител на Върховния комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида.

Тя настоя резултатите от държавното следствие да бъдат оповестени обществено и извършителите да бъдат изправени пред съда.

Някои ирански политици допускат, че ученичките може да са станали цел на религиозни групи, които се опълчват на образованието на девойките.

В обществените мрежи има голям брой изявления със фотоси и видеоклипове на приети в болница девойки. Някои от тях се оплакват от гадене и сърцетуптене, други - от главоболие.

Редица ученички също взеха присъединяване в антиправителствените митинги, предизвикани от гибелта в ареста на кюрдката Махса Амини през септември предходната година. Те смъкнаха наложителните си хиджаби в класните стаи, скъсаха фотоси на висшия водач аятолах Али Хаменей и пожелаха гибелта му.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР